30 Nisan 2009 Perşembe

Trigger (Tetikleyici)

  • Trigger nedir?
    Bir tablo üzerinde belirli bir olaya bağlı olarak tetiklenip çalışan SQL kodlarıdır. Diğer bir değişle trigger tetikleyicidir,veritabanında kayıt eklerken,silerken ve değiştirirken arkda tarafata kendi kendine calışan sql cümleleridir.
  • Triggerlar neden kullanılır?
    Genel amacı veri bütünlüğünü korumaktır. Bunun için yapılacak herhangi bir değişiklikte izin verilmemiş işlemler veya gerçekleşmesi durumunda veri bütünlüğünde bozulmalara yol açacak işlemlerde veri bütünlüğünün korunmasına yardımcı olurlar.
  • Hangi olaylar trigerları tetikler?
    Tablo üzerindeki triggerları tetikleyen olaylar insert, update, delete olaylarıdır.
  • Triggerlar nerde kullanılır?
    Bir tablo üzerinde bu olayların öncesinde ve sonrasında tetiklenecek istenildiği kadar trigger yazılabilir. Fakat genel eğilim ve kullanım her bir olay için tek bir trigger kullanmak şeklindedir. Örneğin stok hareketleri sonucunda stok miktarlarının azalması veya artması işlemlerinin, veya tahakkuk ve tahsilatlar sonucu cari hesapların etkilenmesi işlemlerinin triggerlar aracılığı ile yapılmaları tipik bir trigger kullanım yeridir.
  • Triggerların çeşitleri nelerdir?
    Tablo üzerindeki triggerları tetikleyen olaylar insert, update, delete olaylarıdır. Bu olaylara istinaden 3 ana tip triggerdan bahsedilir. Bunlar insert triggerı, update triggerı, delete triggerı şeklindedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder